Thursday, June 7, 2012

warming up RAMADHAN

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

*jenguk calendar*
*woaaah~ bukan jenguk ramadhan, jenguk raye kaan?~*
*oh? ok tak? saye sorg saje buat begitukah?*
*baru ku sedar perangaiku begitu busuk~*



fuuh hot tak hot tak?
mestilaa ye, tgh hangat nak ramadhan kaan skarang ni~
moga2, kite semua sempat lalui ramadhan untuk tahun ni, cepat2 siap2 nak masuk ramadhan, beli telekung baru untuk tarawikh, beli sejadah baru, quran baru eh? op2, berenti kejap. ni ke warming up ramadhaaan? mcm pelik aje~ mcm nak warming up raye je ni. astaghfirullah, astaghfirullah, astagfirullah.

wokeh, kalau mcm tuu~ tangan ke bahu, putar2 kan, buat ikut tasbih same2~
subhaanallah, walhamdulillah, walaailaahaillallah, wallaahuakbar!
eh? ni warming up nak riadhah laa cik akak~

dah tu? mcm mane warming up nak ramadhan? pelik je macam~

Pembaca yang diredhai Allah sekalian,
warming up menempuh ramadhan ialah, beli teleskop besaaaaaar laa untuk tgk anak bulaan ape daa~ eh2 salah. maaf maaf, hontoni gomenasaaiine~

firstly, sblm kite sprint,, mesti kite jalan kaki dulu kan? supaya badan tak terkejut dgn perubahan rate degupan jantung kite, same here. sebelum kite puasa setiap hari untuk sebulan bulan ramadhan t, kite boleh buat secara kecil, puasa sunat isnin khamiis~ tak susah tapi bukan mudah kan? ingat, jgn perubahan secara mendadak tapi tak istiqamaah, biar sikit asalkan istiqaamah baru laa cool n style jadi muslim mu'min yang soleh dan musleh. eh2, beluum, belum musleh lagi. kalau nak dapatkan musleh, ajak satu family puasa sekaki, yg ni osem n style insyaAllah!

second, yang ni best. start dari saat ni. [ok berenti bace mende alah ni sekarang jugak!] n menghadap Al-Quran. wooop! bukan bace secara kosong, tapi tgk tafsir, at least time ramadhan t bacaan quran dah jadi rutin harian kan laaagi senang?~~ sebagai contoh. dulu dulu,, time kecik2, malasnye laaa nak gosok gigi kaan? taik gigi x payah cakap laa, tebal 2 inci, haih haih *geleng2 taapi, hasil ummi abah kite pakse2 gosok gigi, then dah jadi ruti harian kite gosok gigi 3 kali sehari. nak rase malas puuuun, dah tak rase malas sbb mende tu baek untuk kite kan? x bg harm langsung. same here. baca quran laaaaagi x harm langsung bahkan bg kite byk byk byk byk byk kebaikan. percaya x percaya x? mestilaa percayaa~

laaagi. baaaanyak lagi cara warming up. jangan malas je. itu tiket JANGAN MALAS. kalau malas,, memang x jadi ape2 laah kaan?

oh? nak contoh lagi? ade2, jgn risaw~ start dr sekarang, try tido awal, n bangun awal untuk qiaaam~ hamboih nak tunggu 10 malam terakhir je, jenuh laa cik adek sekalian. ape kate start from now, latih diri bgn awal, at least bulan ramadhan t boleh tlg2 ummi masak sahur kat dapur, best whaaat, disamping dpt pahala, dapat ilmu memasak! korg kan ramai yg nak kawen mude.. kekeke, blajaa laa masak dgn pakar insyaAllah berkat~

lagi lagi lagi? banyaaak lagi cara nak warming up untuk ramadhan. insyaAllah mudah dan best~


banyaak kaan? n_n" insyaAllah same2 try amalkan. jom jom! bukan susah, tapi tak mudah.

ok tu je lah, banyak pulak saye membebel di sini. maaf jika ada tersalah kata, terkasar bahasa. moga2 anda semua dapat sesuatu.

assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh wamaghfiratuh waridhwaanuh!
wallahua'laam,



LASTLY, dont forget. 21 July, RAMADHAN MODE: ON


moga Allah redha.

1 comments:

nur naa'irah said...

salam sayang kerana Allah..gembira menyambut ramadhan sedih dengan pemergian ramadhan..beginilah lumrah kehidupan..yang dtg psti akan pergi..-nice blog..and cool entry-..:-)

Post a Comment